Heade

Facebook

facebook_page_plugin

Bruine kiekendief AnJTnO

Tijdens de zoektocht naar kiekendieven stootten vrijwilligers van Natuurwerkgroep De Kerkuil dit voorjaar op een nest bruine kiekendieven in Zevekote, net ten noorden van de snelweg. Op 11 juli werd de exacte locatie van het nest bepaald en gekeken of de jongen groot genoeg waren om te vleugelmerken en te ringen. Er werd toen besloten om nog 5 extra dagen te wachten.

Op 16 juli trokken we opnieuw richting het nest en vonden ze het adulte wijfje op 2 meter van het nest. Ze zat neer in de tarwe en liet zich makkelijk pakken. Ze zag er niet gezond uit. Een adulte kiekendief moet wegvliegen eens je in de buurt komt van het nest. Er werd besloten om haar naar het VOC (Opvangcentrum Oostende - VOC Oostende - Wildlife Rescue Centre Ostend) in Oostende te brengen. Ook de vier jongen werden van het nest gehaald. Toen we terugkwamen aan de auto, bleek het adulte wijfje al overleden.

De ringer, die vele jaren vrijwilliger was in het VOC, stelde vast dat het wijfje al een paar dagen niet meer gegeten had. Het mannetje, hoe hard hij ook zijn best zou doen, kon deze vier jongen niet alleen grootbrengen. De juveniele vogels waren dan ook alle vier heel mager. Vogels die naar een vogelopvangcentrum gebracht worden, mogen niet voor opname geringd worden, enkel bij vrijlating. Dat is één van de regels die aan medewerkers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen opgelegd wordt. Gelukkig is er tot zeer laat permanentie in het vogelopvangcentrum in Oostende. Raoul, de dierenarts zelf, was nog aanwezig en diende de eerste zorgen toe aan de vier jonge knapen. Ook de moedervogel werd daar afgeleverd en zou opgehaald worden om onderzoek te doen naar de oorzaak van haar overlijden, want wat de moeder heeft opgelopen, zouden de jongen ook kunnen hebben. Tot op heden is er echter nog geen doodsoorzaak gevonden bij de moedervogel.

In het vogelopvangcentrum werden ze met de beste zorgen overladen. Deze vier jonge knapen stonden er drie weken lang in de spotlight, maar verdeelden wel de mening van de vrijwilligers daar. Sommigen waren op slag verliefd op de vier rakkers, anderen vonden het maar lelijke beesten.

Na drie weken konden ze al zelfstandig jagen en was het hoog tijd om ze los te laten. Dit gebeurde niet in Zevekote, want het mannetje had het gebied al lang verlaten ondertussen, maar in de omgeving van De Blankaart in Diksmuide. Daar zat de dichtste populatie van bruine kiekendieven en vlogen nog vele juvenielen rond. Mogelijks kunnen ze dan daar een muisje meepikken tijdens een prooioverdracht. Als een adulte vogel een prooi komt aanbrengen, en er zijn veel jongen aanwezig, kijken ze niet welke jongen uit hun eigen kroost komen. De jongen werden geringd, getagd en losgelaten, onder hen het enige wijfje van het nest: AnJTnO (links geel zonder symbool, rechts oranje met zwarte driehoek) uiterst links op de foto te zien.

De daaropvolgende dagen werden ze nauwlettend in het oog gehouden. De getagde kiekjes vlogen tussen de ongetagde en bleken het naar hun zin te hebben. Eén getagd jong heeft geprobeerd een door een adult aangebrachte prooi te pakken door prooioverdracht. Of hij hierin is geslaagd, werd door de grote afstand niet bevestigd, maar ze participeerden wel in de prooioverdracht.

Hoewel er terugmeldingen waren van een jagende AnJTnO, werd ditzelfde jong op 11/08/2019 uitgeput teruggevonden. Was haar jacht niet succesvol genoeg geweest? AnJTnO werd terug naar het VOC gebracht om aan te sterken. Op 25 augustus, is zij opnieuw vrijgelaten in Merkem broek nadat ze zelfstandig levende muizen in het VOC had gevangen en opgegeten.

Twee weken later, op 8 september, was er een praktijkwandeling van een cursus roofvogelherkenning die gegeven werd door NWG De Kerkuil. Deze wandeling vond plaats rond de vijver van de Blankaart. Op een gegeven moment werd een kiekendief gespot. Ze droeg wingtags! Je kan het al raden, het was AnJTnO die mooi voorbij kwam gevlogen om aan alle cursisten haar wingtags te tonen en om te tonen dat ze het goed stelde! We wensen haar nog vele terugmeldingen toe.