Heade

Facebook

facebook_page_plugin

Muizenrijk jaar zorgt voor records bij Natuurwerkgroep De Kerkuil

Als je langst bermen of weides loopt en je kijkt naar de grond, zal je ongetwijfeld hier en daar holletjes van muizen zien. De zachte winter en het droge voorjaar zorgen ervoor dat de muizenpopulatie een hoogtepunt bereikt. En hoe meer muizen er zijn, hoe meer predatoren (natuurlijke vijanden) er komen. Zonder deze predatoren zouden we dit jaar zelfs spreken van een ware muizenplaag.

Eén van de talrijke natuurlijke vijanden van de muizen zijn roofvogels. Hoe groter het voedselaanbod, hoe meer eieren roofvogels leggen. En dat zullen ze geweten hebben bij Natuurwerkgroep De Kerkuil.

Vorig jaar werden al enkele records verbroken. Zo kwam de teller van de populatie bruine kiekendieven op 68 te staan in het volledige werkingsgebied (De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Veurne, Diksmuide, Koekelare, Alveringem, Lo-Reninge, Kortemark en Houthulst). Dit jaar is de populatie met maar liefst 20 koppels gestegen naar 88 paar, waarvan 55 koppels een succesvol broedgeval gehad hebben. Minstens 132 juveniele bruine kiekendieven zijn dit jaar uitgevlogen. Lees het volledige rapport hier.

Ook bij de kerkuilen is een record gesneuveld. Het oude record van aantal broedgevallen (in 2016 en 2018) stond op 60 broedgevallen. Dit jaar werden 73 eerste broedgevallen genoteerd bij de vereniging, maar voorlopig werden ook al 12 tweede broedsels opgemerkt. Hoe meer muizen, hoe groter immers de kans is op een tweede broedsel in hetzelfde jaar. Leve de muizen dus!