Heade

Facebook

facebook_page_plugin

Broedgeval grauwe kiekendieven!!

Met trots kondigt NWG De Kerkuil een succesvol broedgeval van grauwe kiekendieven aan. Sinds 2000 zijn er nog maar drie zekere broedgevallen van grauwe kiekendief genoteerd in Vlaanderen: In 2000 een broedgeval in Boutersem en één in Peer en in 2012 was er een broedgeval in Tongeren.

Begin juli vonden 3 medewerkers van Natuurwerkgroep De Kerkuil het nest van een koppel grauwe kiekendieven in Diksmuide, na een zoektocht van meerdere uren. Dit broedgeval vond plaats in een veld wintertarwe. De landbouwer werd verwittigd van het broedgeval op zijn veld en ingelicht over de zeldzaamheid hiervan. Er werd beslist om dit broedgeval stil te houden om zo weinig mogelijk verstoring te garanderen, wat al bij al vrij goed gelukt is.

Het nest werd succesvol beschermd, dit houdt in dat er een kooi rond het nest werd geplaatst, 100m² wintertarwe rond het nest niet gedorst werd en schrikdraad rond de tarwe is gezet. De vier jongen zijn ondertussen goed uitgevlogen en dwalen nog even in de buurt rond voor ze naar Afrika trekken om te overwinteren.
Speciale dank aan de landbouwer die het broedgeval enthousiast mee opvolgde en de buren die een oogje in het zeil hielden, Werkgroep Grauwe Kiekendief voor altijd paraat te staan met hun expertise en de medewerkers die dit mogelijk hebben gemaakt.

gk

GK

GK

GK

GK