Kerkuilen

Hoe het begon
Hoe alles begon … tot nu
Met het kerkuilenproject voor onze NWG De Kerkuil begon het allemaal. Gelukkig startten we niet vanaf nul want al snel ontdekten we in 1998 onze eerste twee Veurnse kerkuilenkoppels meer bepaald in Eggewaartskapelle (dankzij Kris Verweirder) en in De Moeren (Veurne). Bovendien konden we de lijst met kerkuilennestkasten van de Uilenwerkgroep van de Kustpolders in onze regio op de kop tikken. Deze werkgroep rond Piet Opstaele uit Leffinge plaatste tientallen nestkasten in de kustpolders tussen Adinkerke en Knokke eind jaren tachtig, begin jaren negentig. Dit leverde nog een derde koppeltje kerkuilen op in Lo. Met deze drie broedgevallen moesten we het stellen in 1998. Sindsdien hebben we echter een lange weg afgelegd en zijn onze broedgevallen spectaculair gestegen.

In de zomer van ’98 startten we met het monteren van kerkuilennestkasten. Onze eerste kasten werden gekocht in de winkel van de toenmalige Natuurreservaten, maar vanaf 1999 konden we gelukkig beroep doen op gesponsorde kerkuilenkasten van de provincie West-Vlaanderen in het kader van het koepelproject Buiten-Gewone Vogels. We kozen resoluut, in onze agrarische regio, om nestkasten te plaatsen op boerderijen. Bij voorkeur doen we dit in open of half open schuren.

In de maand juni controleren we alle nestkasten. Dit controlewerk wordt georganiseerd per lokale (gemeentelijke) kern en betekent een serieuze inspanning voor de groep. Sinds 2005 heeft iedere kern, dankzij de actie Buiten-Gewone vogels, een valbeveiligingsset zodat het controlewerk met de ladder op een relatief veilige manier kan worden uitgevoerd.

Multimedia

Kerkuil in de schuur